Назад до Принципи на Фън Шуй

История на Фън Шуй

Традиционната китайска геомантия е създадена устно и преминава през поколенията под различни форми от векове наред, докато за пръв път Фън Шуй не се споменава в книгата "Дзан Шу" ("Книга за погребването") на Гуо Пу (276- 324) от времето на династия Дзин.

Ранните концепции на Фън Шуй произлизат от вярата, че "животът след смъртта" на предците играе роля в тяхното последващо физическо съществуване на земята. Принципите на Фън Шуй се прилагали към пейзажа, за да се намери най-благоприятното място за погребване на нечии родители. Китайците вярвали, че ако погребат предците си на удобно място, то мъртвите ще се грижат за тях, докато живеят. По този начин те създавали благоприятни условия и за своя живот. Китайците уважавали невидимото толкова, колкото и физическия свят. Това отношение не могло да остане изолирано от другите обичаи на времето и било интегрирано в ежедневния живот.

Доскоро се смяташе, че началото на Фън Шуй може да се проследи в легендите и преданията за първите владетели – Хуан Ди, Фу Си, Да Ю. Разкопки, направени в китайската провинция Анхуей през миналия век, откриха гроб, чиято ориентация, разположение на скелетите и украси около тях сочат директно прилагане на принципите на Школата на формата – най-старата част от китайското учение, което днес наричаме Фън Шуй. Гробът е датиран от преди 6500 години. Много преди да са построени пирамидите в Египет.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...