Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Фън Шуй  »  Фън Шуй в интериора  »  Банята

Банята

Банята

Тоалетната и банята са изключително важни стаи в къщата, тъй като те са местата, където водата (парите) се оттичат. На ци трябва да бъде дадена възможност да се движи свободно в и вън от тези стаи, без да има пречки в движението й. Следователно много богато украсените бани не са благоприятни от гледна точка на фън шуй, тъй като те задържат ци в помещението. Всъщност, китайците предпочитат относително прости, функционални бани с малко украшения и декорации. Все пак вие трябва да направите това помещение приятно за окото. То трябва да бъде в подходящи цветове и в него трябва да поставите един-два предмета, които намирате за привлекателни. Растение в саксия също помага за насърчаването на ци в банята. Хавлиените кърпи в зелени и сини цветове ви помагат да се отпуснете, докато в същото време окуражават водата да тече свободно през тръбите. Синьото е също добър фън шуй цвят за банята и тоалетната, тъй като то е свързано с елемента вода.

Светлите цветове са за предпочитане пред тъмните в тоалетната и банята. Различните отсенки на синьото, представляващи водния елемент, са един добър избор. Обаче всеки цвят е добър за банята с изключение на червеното (тъй като водата и огънят са противоположни един на друг). Един мой приятел във Феникс има бяла баня, но завесата пред ваната е в приятен за гледане цвят. Тя е синя със златни рибки, плуващи из цялата завеса. Тъй като това е единственият цвят в банята, не може да не го забележите. Завесата създава едно изключително приятно чувство всеки път, когато се използва банята.

Единственото изключение при предпочитането на простата, чисто функционална баня е когато тя се намира в сектора Брак на вашия дом. Ако тя се намира там, направете я максимално красива и привлекателна. Сложете там свои любими украшения и окачете кристален полилей на тавана, за да окуражите ци. В идеалния случай банята трябва да има прозорец, за да могат през него да влизат ци и светлината. Тъй като банята се счита за неблагоприятно помещение във фън шуй, не искаме цялата ни любов и романтика символично да се оттекат през тръбите. Като разкрасяваме тази стая, ние окуражаваме ци да влиза в нея и по един ефективен начин коригираме това, което обикновено се счита за отрицателна ситуация.

Ако банята е разположена в средата на къщата, в сектора Добър късмет, тя ще изпраща отрицателна ци към цялата къща. Тя също така ще изпраща целия ви добър късмет надолу по тръбите на тоалетната. Ако тоалетната се намира в този сектор, тя се нарича "мъртва" тоалетна. Корекцията в този случай е да се поставят огледала на всичките четири стени на банята, които символично ще накарат банята да "изчезне" (на практика със слагането на огледала ние визуално увеличаваме многократно пространството, което не е нашата цел в този случай). Освен това добра идея е едно огледало да се постави на външната страна на вратата на "мъртвата" тоалетна.

Другите неблагоприятни разположения за тоалетната и банята са югозапад, североизток, юг, зад предната врата или обърната към предната врата. Счита се, че ако тоалетната и банята са поставени в югозападната или североизточната посока на къщата, здравето на обитателите на къщата няма да е добро. Ако тя е поставена в южната посока на къщата, обитателите ще се карат и ще им бъде трудно да живеят заедно. Ако тя бъде поставена зад или обърната към предната врата, счита се, че обитателите на къщата ще се ползват с лоша репутация. Това са традиционни интерпретации и има корекция за всяко едно от тези неправилни разположения на тоалетната. Огледало на външната страна на вратата на тоалетната ще отблъсне ци от банята и тоалетната.

Банята също така не трябва да се намира в края на дълъг коридор, тъй като това създава ша, насочен право към нея. Това означава, че благоприятната ци, влязла през предната врата, завършва движението се в тоалетната! Корекцията за това е капакът на тоалетната чиния да се държи винаги затворен и вратата на тоалетната също така да се държи винаги затворена. Също така благоприятно ще бъде едно огледало да се постави на външната страна на тази врата, за да изчезне символично банята.

Разбира се, огледалата са необходими вътре в банята. Избягвайте обаче огледала, направени от множество огледални плочки, тъй като те създават ефекта на мрежа, което ограничава притока на пари.

Традиционно северната страна на къщата се счита за най-доброто място за разполагане на тоалетната и банята.

Банята и тоалетната не трябва да се намират в секторите Слава, Богатство и Кариера на къщата. Секторите Смърт, Нещастие, Шест ша, Пет призрака са все добри разположения за тоалетната (изброените добри и лоши групи сектори са по две различни школи и се определят по различен начин).

За предпочитане е банята и тоалетната да са отделни помещения. Ако те са в едно помещение, желателно е да ги разделите със стигаща до половината височината на помещението стена или с параван.

Банята трябва да бъде поддържана чиста. Неприятни миризми, течащи кранове, лепкави прозорци врати и всякакви подобни неща в това помещение създават отрицателна ци, която може да окаже негативно влияние върху богатството и благоденствието на всеки обитател на къщата.

Водопроводните тръби по възможност трябва да бъдат скрити. Нескритите водопроводни тръби ще ви позволяват да виждате как водата - която е символ на богатството - се оттича (водата се оттича по канализационните тръби – те трябва да са скрити). Следователно това помещение не трябва да се намира в северната или югоизточната части на къщата. Това са секторите Кариера и Богатство.

Дръжте вратата на банята затворена, ако тя се вижда от предната врата, дневната, трапезарията, кухнята или от някой, лежащ в леглото си. Тоалетна срещу предната врата се счита за отмиваща цялата ци енергия, която влиза в къщата. Китайците предпочитат да държат при всички случаи вратите на баните и тоалетните си затворени, тъй като това е част от добрия етикет. Освен това те държат капаците на тоалетните си чинии затворени, тъй като не искат парите им да се оттекат по канала (водата напуска дома през тоалетната чиния само при пускане на казанчето, затова този процес не трябва да се вижда).

Ако тоалетната и банята не се намират на приземния етаж, те не трябва да са над предната врата или над кухнята. Ако се намират над някое от тези двете, това ще доведе до проблеми в семейството. Тоалетна над кухнята означава, че водата и отпадъците преминават през каналите точно над най-важната стая в къщата.

Баня към всяка спалня не е благоприятно от гледна точка на фън шуй, тъй като банята отпраща отрицателната ци към спалнята. Корекцията на това е да се използват вентилатори, както и естествената вентилация, за да се изведе отрицателната ци вън от спалнята. Керамичните повърхности също действат като корекция при случаите на наличие на тоалетна към всяка спалня. Интересно е да се отбележи, че във всички части на света керамичните повърхности често се използват в баните и тоалетните. Може би хората подсъзнателно са знаели, че тези повърхности могат да действат като корекция за отрицателната ци.

Естествено има корекции за всички проблеми, възникващи от това, къде са поставени тоалетната и банята. Огледало на външната страна на вратата ще елиминира всички проблеми, възникващи от това, че тези помещения са обърнати към предната врата или са точно над нея.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Източници за Фън Шуй
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 23073

Препоръчани продукти

Коментари за Банята

  1. .

    през два абзаца си противоречиш:
    "Традиционно северната страна на къщата се счита за най-доброто място за разполагане на тоалетната и банята." и "Следователно това помещение не трябва да се намира в северната или югоизточната части на къщата." Кое е вярното?

Подобни статии

Входната врата

Входната врата

Предната врата трябва да се отваря навътре, а не навън. Врати, които се отварят навън, обезкуражават...
Трапезарията

Трапезарията

Трапезарията трябва да е просторна, уютна и приветлива. Атмосферата на тази стая е почти толкова важ...
Спалнята

Спалнята

Около една трета от живота си ние прекарваме в спалнята. В тази стая искаме да се отпуснем и да засп...
Дневната

Дневната

Дневната трябва да бъде приветлива и да отразява вашата личност и вашите интереси. Вие трябва да се ...
Деветте основни лечения

Деветте основни лечения

Съществуват основни лечебни средства за променяне, усмиряване или повишаване на ци. Прилагани както ...
Структурни елементи

Структурни елементи

Изглежда, че в условията на съвременния живот интериорният фън шуй ни въздейства повече от екстериор...