Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Фън Шуй  »  Фън Шуй в интериора  »  Кухнята

Кухнята

Кухнята

Разбира се, в предишните времена кухнята в много отношения е била центърът на дома и семейството се е събирало там да разговаря и да се стопли, докато вечерята стане готова. Днес не винаги е така и има хора, които изобщо не използват кухнята си, предпочитайки да се хранят навън през цялото време.

Забелязвали ли сте колко често по време на празненствата хората се събират в кухнята? Струва ми се, че това по някакъв начин е свързано със спомените и чувствата на грижовност, любов и уют от ранното ни детство.

Кухнята трябва да изглежда приветлива. Тя трябва да бъде светла и приветлива, за да привлича много благоприятна ци. В тази стая, в частност, ци трябва да тече максимално плавно и безпрепятствено. Ние искаме ци да влезе в току-що приготвената храна, тъй като от това се облагодетелства цялото семейство. Затова кухнята трябва да бъде добре осветена и да има прозорци, за да влиза вътре много естествена светлина.

Печката или огнището традиционно е седалището на семейното богатство. Думата за храна в книжовния китайски език е цай. Това звучи като думата за богатство. А и, разбира се, ние се нуждаем от храна, за да живеем. Следователно след предната врата, кухнята е най-важната част от къщата.

Печката трябва да е обърната към центъра на къщата (сектора Добър късмет). Поставена така, тя увеличава просперитета на семейството. Обаче когато печката е обърната към предната врата, това оказва лошо влияние върху здравето и благоденствието на семейството.

Печката също така не трябва да е обърната към тоалетната, към вратата на спалнята на главата на семейството, към стълбище или към легло.

Човекът, който работи на печката (или котлона, или микровълновата печка), трябва да има възможност да вижда всеки, който влиза в стаята, без да обръща главата си постоянно назад. Следователно, врата зад този човек се счита за неблагоприятно. Корекцията тук е да се постави огледало до печката, така че готвещият да може да вижда всеки влизащ в стаята човек. Не е добре готвещият да бъде изненадан от някой, влязъл неочаквано в кухнята, тъй като се счита, че това ще има лош ефект върху храната.

Ако се случи така, че влезете в кухнята на някой китайски ресторант, вие ще видите огледала около печката. Тези огледала символично умножават количеството храна, излизащо от печката, което на свои ред увеличава възможностите за печалба.

Около печката трябва да има достатъчно разстояние, за да може готвещият спокойно и свободно да се движи. Ако готвещият се чувства ограничен в движенията си от поставените наблизо предмети и мебели, това ще окаже влияние и върху качеството на храната. Една корекция на малкото пространство около печката е да се боядиса кухнята в светли цветове и да се увеличи количеството светлина, поникващо в стаята.

От друга страна, ние не искаме кухнята да се състои от много празно пространство, през което непрекъснато минават хора и отвличат вниманието на готвещия. Ако кухнята ви прилича на главната магистрала, поставете маса в средата на стаята, която ще действа като бариера. Тази маса може да бъде използвана при приготвянето на храна и може би да служи като маса за ядене.

Печката трябва да бъде поддържана чиста и в изправност. Ако не работи както трябва, се създава отрицателна ци. Това не е учудващо. Тъй като печката представлява богатството на семейството, ние искаме всичко, свързано с нея, да работи максимално добре.

Затова редовно използвайте всички компоненти или плочи на печката. Човек лесно придобива навика да използва винаги една и съща плоча. Използването на всичките й части може да подпомогне вашия просперитет. На индукционен котлон може да се готви и само на една плоча с променлив активен диаметър.

Ние трябва да се стремим също така в килера за храна и в хладилника да има много продукти. Тъй като количеството и качеството на храната оказва пряко влияние върху благоденствието на семейството. Един изглеждащ безграничен хранителен запас символизира изобилие, удовлетвореност и щастие.

Ако къщата е на два или повече етажа, тоалетната не трябва да е над кухнята. Тоалетната създава отрицателна ци, което оказва негативно влияние върху щастието и богатството на семейството.

Кухнята трябва да бъде близо до трапезарията и на същото ниво като трапезарията, тъй като в кухнята се произвежда благоприятна ци. Ние искаме максимална част от нея да достигне до нашето семейство и до гостите. Ако трапезарията се намира далеч от кухнята или на различно ниво от кухнята, много от ци се загубва. Освен това се счита, че ако трапезарията се намира на по-високо ниво от кухнята, гостите ще вземат благоприятното ци със себе си, когато си тръгнат.

Печката представя и огъня, и метала като елементи. Хладилникът и мивката представят водата. Традиционно огънят и водата не се смесват. Вие обаче едва ли приготвяте ядене върху открит огън. Металът на печката съдържа огъня, а метал и вода не си противоречат. Интересно е да се отбележи обаче, че печката съдържа и огъня, и метала, които си противоречат. В пластмасовите корпуси на индукционните котлони това противоречие не съществува. Земята е балансиращият елемент между огъня и метала. Следователно добра идея е да се използват пръстени и керамични съдове за приготвяне на яденето.

Въпреки факта, че печката е метал, а хладилникът е вода, те не трябва да бъдат поставяни един до друг. Тъй като елементът огън на печката, макар и защитаван от металната външност, все пак е твърде близо до водния елемент на хладилника. Тъй като дървото е между огъня и водата в цикъла на елементите, между печката и хладилника може да се постави една дървена маса. Или пък стената може да бъде боядисана в зелено (зеленото представя елемента дърво). Но по-добре е хладилникът и мивката да не са близо до печката.

Бялото е добър цвят за стените на кухнята, тъй като то е свързано с елемента метал. То помага да се хармонизират различните метални уреди, такива като печката, хладилника и миялната машина, в кухнята.

В кухнята не трябва да се виждат водопроводните тръби. Водата се оттича през тях, а това символизира оттичането на богатството. Оттичането става през тръбите на  канализацията.

Кухнята не трябва да се вижда от предната врата, освен ако не искате да прекарате целия си живот в грижи за храната. Може да бъде поставен параван, който да скрива кухнята. Или пък вятърни чанове или окачен на тавана кристален предмет също могат да послужат като ефективна корекция.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Източници за Фън Шуй
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 15995

Препоръчани продукти

Коментари за Кухнята

  Подобни статии

  Вход към сградата

  Вход към сградата

  Външният вход към сградата - прагът между дома или офиса и външният свят - е ключов фактор във фън ш...
  Офисът

  Офисът

  За много китайци фън шуй заема жизненоважно място в изкуството на бизнес управлението. Всъщност сега...
  Интериорните врати

  Интериорните врати

  В идеалната къща, апартамент или офис потокът на ци трябва да е равномерен като кръвообращението на ...
  Безредие

  Безредие

  Ролята на безредието заема основно място в традиционния Фън Шуй със своето влияние върху потока на Ц...
  Стремежите на Ба Гуа

  Стремежите на Ба Гуа

  Ба Гуа означава Осем триграми и също е графичното им изображение с осмоъгълна форма, което често се ...