Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Фън Шуй  »  Фън Шуй в интериора  »  Офисът

Офисът

Офисът

За много китайци фън шуй заема жизненоважно място в изкуството на бизнес управлението. Всъщност сега, когато западните бизнесмени черпят могъщи стратегии от Изтока (самурайски бизнес практики и кун фу в заседателната зала), фън шуй предлага още едно финансово предимство пред конкуренцията. Западните и източните банки, ресторанти и корпорации в цяла Азия и в Съединените щати се консултират със специалисти по фън шуй. Един изпълнителен вицепрезидент в "Ситибанк" заявил:

"Винаги някой се обажда на фън шуй експерт, който да провери клоновете ни в Азия, ако не го направим, китайските ни служители сигурно ще напуснат."

Разположението на бюрото

Във всеки бизнес първото фън шуй съображение е кабинетът на управителя. Китайците вярват, че съдбата на цялата фирма зависи от правилното разположение на нейния президент и мениджър. Мениджърът трябва да седи на най-командната позиция, за да има авторитет пред служителите си. По принцип авторитетът се излъчва от кабинета в най-отдалечения ъгъл от входа. Всъщност един директор, който бил постоянно на нож с партньора си, в малка маркетингова фирма в Лос Анджелис открил, че когато се преместили в нов офис и той заел ъгловия кабинет, нещата потръгнали по желания от него начин.

Добре разположени бюра

Така както най-важната мебел в дома трябва да се разполага по диагонал срещу вратата, същото важи за бюрото в кабинета. Това е силовата позиция за максимален контрол, концентрация и авторитет. Седящият там служител ще има най-широкообхватна видимост и ще чувства контрол над положението си. Това е най-доброто място за разрастването на бизнеса. Същевременно тази позиция отстранява вероятността да ви стреснат, докато работите - преживяване, което дисбалансира ци и влошава работата, като прави човека изнервен, раздразнителен и малко разсеян. Ако не можете да разположите бюрото диагонално срещу вратата, поставете огледало, което да отразява влизащите. Освен това огледалата могат да привличат изгледа на носещата пари река и визуално да увеличат пространството в малките офиси.

Обръщането с гръб към някоя врата - дори към противопожарния или задния изход - може да навлече лош късмет. Много неща ще се случват зад гърба ви. По съвета на специалист по фън шуй една служителка в калифорнийска банка преместила стола си по-далеч от задната врата. Малко след това следващият човек в редицата загубил работата си.

Да седите с гръб към врата означава сами да си търсите белята. В управителния кабинет на голяма калифорнийска корпорация трима последователни надзорници не само се проваляли, но и ги понижавали по длъжност в рамките на 6 месеца след поемане на проекта.

В този офис командва секретарката

Представата за себе си и отношението на другите също се влияят от положението на бюрото. Ако шефът седи твърде близо до вратата, към него ще се отнасят като към подчинен и няма да го уважават особено, а секретарката ще прави каквото си иска и ще командва офиса от позицията на силата.

Офис на служител който си тръгва рано от работаСлужителите, които седят близо до вратата, ще си тръгват преди края на работния ден и ще избягват да работят извън работно време. Те ще обръщат прекалено голямо внимание на вратата и непрекъснато ще мислят как да се приберат вкъщи.

Корекция: Окачете огледало, което да отмества вниманието на служителя от вратата.

Близкостоящ шефСтресираща ситуация за всеки подчинен е когато шефът седи директно пред своя служител, с лице или с гръб към него, и разстройва ци на работника.

Корекция: Поставете на бюрото купа вода с или без рибка, или кристална топка, за да създадете по-умиротворена атмосфера.

Офис тип класна стая

Някои офиси приличат на класни стаи. При това положение шефът седи близо до вратата като пазач, който следи някой ученик да не се измъкне. Въпреки че началникът се радва на добра видимост, тази позиция прави неговата ци изнервена и раздразнителна. Създаваното лошо настроение влияе отрицателно върху целия офис, а работата и моралът се понижават.

Корекция: Поставете цвете с ярки цветове, истинско или изкуствено, между шефа и вратата, което ще привлича вниманието му, без да му пречи да вижда влизащите и излизащите, и ще служи като защита.

В по-малките офиси и общи работни кабинети подреждането на бюрата може да създава благоприятни условия. Когато президентът на "Винтидж Нортуест", фирма дистрибутор на вина от щата Вашингтон, разместил бюрата във формата на символа ба гуа, бизнесът се подобрил значително.

Ако към бюрото е насочен коридор (често възприеман като устата на дракона) или някоя мощна сила, като ъгъл или могъщ човек, излъчвайки към вас силна ци, окачете вятърен чан над ръба на бюрото си или поставете на плота кристална топка по линията на коридора.

С разбиране на равновесието и известно познаване на правилата на фън шуй бизнесмените могат сами да въведат фън шуй в кабинетите си.

Някои офиси се проектират с отворен план, с неподвижни бюра. Ако сте с лице към стена, окачете огледало на нея или го поставете на бюрото. Ако колегите и шефовете ви са настроени критично към огледалата, пуснете го тайно в чекмеджето на бюрото ви, обърнато в желаната посока като символична защита.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Източници за Фън Шуй
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 2 оценки
прегледи 15747

Препоръчани продукти

Коментари за Офисът

  Подобни статии

  Автоалеи

  Автоалеи

  Автоалеята също е важен проводник на ци, свързващ дома с главната пътна артерия. Най-добър е плавн...
  Естествени земни форми

  Естествени земни форми

  Която и Фън Шуй система да се използва, първото нещо за наблюдение е влиянието на по-обширен район о...
  Входната врата

  Входната врата

  Предната врата трябва да се отваря навътре, а не навън. Врати, които се отварят навън, обезкуражават...
  Трапезарията

  Трапезарията

  Трапезарията трябва да е просторна, уютна и приветлива. Атмосферата на тази стая е почти толкова важ...