Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Фън Шуй  »  Фън Шуй в интериора  »  Структурни елементи  »  Стълби

Структурни елементи

Структурни елементи

Стълби

Стълбите са важни елементи във фън шуй. Провеждайки ци от етаж на етаж, стълбището трябва да бъде широко, добре осветено и необременявано от нисък таван. Ако е тъмно и тясно, ци ще се задавя. Поставете огледало на тавана и увеличете осветлението, за да поощрите потока на ци. Избягвайте стълбите с празни пространства вместо чела между стъпалата. При този вид стълбища ци изтича и не се качва на горния етаж.

Корекция: Поставете саксийни растения под стълбите, за да помогнете на ци да циркулира нагоре от приземния етаж. Ако стълбището свършва твърде близо до стената, срещу която гледа, окачете на стената огледало под подходящ ъгъл, за да продължите символично гледката.

Китайците избягват стълбите, които водят право към входната врата и позволяват на ци и парите да се изтърколят навън.

Корекция: Окачете вятърен чан или кристална топка между последното стъпало и входа, за да промените потока на ци.

Ако къщата е на няколко нива, собственикът ще има много възходи и падения. Животът, емоциите и бизнесът му ще бъдат неравномерни и наситени с трудности. Най-добри са жилищата на един или на два етажа. Стъпалата за различните нива се подчиняват на правилата за стълбищата - колкото по-широки, толкова по-добре, за да вдъхват на жителите усещане за стабилност и безопасност.

Ако имате стая на две нива, леглото трябва да е на по-високото ниво, но без да е твърде сбутано. Тъй като наличието на повече от едно стъпало от едното ниво към другото застрашава здравето и кариерата на обитателите най-добре е да имате широки стъпала, обточени с растения.

Най-благоприятни са извитите, грациозни стълбища. Но спираловидното стълбище също е опасно, защото пробива етажите като смъртоносен тирбушон. Не стига, че повечето спираловидни стълбища са лишени от чела и позволяват на ци да избяга, но и приличат на дупки в тялото на къщата. Ако стълбата е близо до централната част на къщата, след няколко години е възможно обитателите да развият сърдечни или други здравословни проблеми.

Корекция: Увийте нещо зелено, например лоза, по парапета. После поставете лампа на тавана над стълбището, която да осветява етажите от горе до долу.

Централно разположените вити стълби са също толкова опасни, колкото всички останали. Всяко стълбище пробива сградата, за да се стигне до горния етаж, но това не е толкова опасно, след като няма друг начин за преодоляване на височините. Увиването на каквото и да е около ръкохватката на стълбищния парапет създава опасност, защото може да я направи нефункционална. А стъблото на лозата е кафяво, а не зелено.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Източници за Фън Шуй
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 3926

Препоръчани продукти

Коментари за Структурни елементи

  Подобни статии

  Автоалеи

  Автоалеи

  Автоалеята също е важен проводник на ци, свързващ дома с главната пътна артерия. Най-добър е плавн...
  Естествени земни форми

  Естествени земни форми

  Която и Фън Шуй система да се използва, първото нещо за наблюдение е влиянието на по-обширен район о...
  Входната врата

  Входната врата

  Предната врата трябва да се отваря навътре, а не навън. Врати, които се отварят навън, обезкуражават...
  Трапезарията

  Трапезарията

  Трапезарията трябва да е просторна, уютна и приветлива. Атмосферата на тази стая е почти толкова важ...