Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Фън Шуй  »  Принципи на Фън Шуй  »  Фън Шуй - изкуството на месторазполагането  »  Ша

Фън Шуй - изкуството на месторазполагането

Фън Шуй - изкуството на месторазполагането

Ша

Ша е съкратеното название на Ша Ци – отрицателно действаща на хората енергия. Буквално означава „убийствена енергия” но е позната и като "отровни стрели". Ша се образува по няколко начина. Единият се свързва с древното китайско вярване, че духовете се движат по права линия и увеличават скоростта си, затова всяка дълга и права линия, например коридор, превръща полезната енергия Шън Ци в стремително увеличаваща се Ша Ци. Ша Ци се създава и от всяко острие или ръб. Прав път, насочен директно към вашия дом, създава Ша. Подобни Ша могат да бъдат създадени и от пътека, водеща към предната ви врата, ако тя представлява права линия.

Съседните къщи също могат да създават Ша. Ако къщата до вашата е разположена под 45-градусов ъгъл спрямо вашата къща, тя изпраща Ша към вас. Линиите на покривите могат също да изпращат Ша към вашата къща.

За щастие във фън шуй има защитни средства за всяко отрицателно влияние, включително за Ша. В повечето случаи, ако отровните стрели не могат да бъдат видени, те не въздействат. Следователно, жив плет, ограда или дърво могат да бъдат използвани, за да се скрие Ша и по този начин да я елиминираме.

Огледалата също могат да бъдат използвани като средство срещу Ша. Най-използвано е огледалото Ба Гуа, което има формата на кръг, диаметърът му е до 10 см, обикновено или изпъкнало, и е поставено в средата на октагонална дървена форма. Около огледалото са разположени осемте триграми, описани в И Дзин, в подреждането Ранно небе. Триграмите са важни, тъй като те правят огледалото активно, а не пасивно. Такова огледало трябва да се използва само извън дома.

Огледалото се поставя на онази страна на къщата, към която сочи Ша, и я отразява обратно. Хората от Хонконг често водят "войни на огледалата" помежду си. Някой вижда насочена към него Ша и поставя Ба Гуа огледало, за да я изпрати обратно. Съседът му забелязва огледалото и той поставя огледало. Не след дълго всеки от тях вече е поставил няколко огледала, които изпращат едни и същи Ша напред-назад. Накрая се намесват полицията и съдът.

Защитата от Ша Ци се обуславя от вида и интензивността на вредното влияние - първо се избира принцип на защита, след това метод и накрая вид и място на действието на защитата.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Източници за Фън Шуй
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 4224

Препоръчани продукти

Коментари за Фън Шуй - изкуството на месторазполагането

  Подобни статии

  Езера

  Езера

  Езерата и басейните също влияят на фън шуй. Езерото или всякакъв водоизточник на територията или бли...
  Кухнята

  Кухнята

  Разбира се, в предишните времена кухнята в много отношения е била центърът на дома и семейството се ...
  Банята

  Банята

  Тоалетната и банята са изключително важни стаи в къщата, тъй като те са местата, където водата (пари...
  Пътища

  Пътища

  Много домове не се намират близо до океан или река, но почти винаги са до пътища с трафик и движение...
  Земни парцели

  Земни парцели

  Квадратните и правоъгълните парцели са за предпочитане. Но височината, широчината, наклонът и посока...